Hoe langer hoe meer worden producten die oorspronkelijk uit Aziatische landen komen, gebruikt in de Westerse keuken. Sommige producten of ingrediënten zijn al geruime tijd bekend in het culinaire Westen, andere hebben nog maar recentelijk hun intrede gedaan en sommige worden nog steeds niet of nauwelijks toegepast. Zo is Cardamom een voorbeeld van een goed ingeburgerde specerij en zijn sweet Basil seeds een goed voorbeeld van een ingrediënt dat vrijwel onbekend is in het Westen.
In deze Special komen diverse Aziatische producten en ingrediënten aan bod op culinair gebied.
Agar-Agar – Agar-Agar is een vegetarisch geleermiddel, dit in tegenstelling tot gelatine dat wordt gewonnen uit dierlijk slachtafval. Agar-Agar wordt algemeen gebruikt in Azië, maar wordt nu ook steeds meer gebruikt in Europa en Amerika als vervanger van gelatine.
Cardamom – Cardamom komt oorspronkelijk uit India, waar het in het wild voorkomt in de Ghat Mountains aan de Malabar Coast in Kerala, een deelstaat in het uiterste zuidwesten van India.
Mochigome – Mochigome is een Japanse soort kleefrijst of te wel “Glutinous rice”. Dit is een Aziatische zoete rijstsoort met een korte, ronde korrel die heel erg plakkerig wordt door het koken.
Kopi Luwak – Kopi Luwak kent men onder andere in de Filipijnen (waar het “Kape Alamid” genoemd wordt), in Vietnam, in Zuid-India en op de Indonesische eilanden Sumatra, Java en Celebes. Ook op Oost Timor kent men Kopi Luwak en wordt daar door de lokale bevolking “Kafé-Laku” genoemd.
Nuoc Mam – Nuoc Mam (oftewel vissaus) is voor de Vietnamese keuken wat zout is voor de Westerse keuken en sojasaus voor de Chinese keuken.
Sweet Basil seeds – Sweet Basil seeds zijn de gedroogde zaden van de Thaise Basilicum. Het gebruik van het blad van Basilicum is in het Westen heel bekend, het gebruik van de zaadjes (seeds) is daarentegen nagenoeg onbekend.
Khus of Vetiver – Gebruikt als aromatische smaakstof en als verkoelend middel. Khus syrup wordt in veel drankjes (Khus drinks), desserts en sweets gebruikt in India, maar ook in andere Aziatische landen. Ook bundeltjes gedroogde Vetiverwortel worden gebruikt in drankjes voor het afkoelend effect op het lichaam.
Kala Namak – Een ongeraffineerd, vulkanisch steenzout met een zwavelachtig aroma. In de Indiase keuken wordt Kala Namak al sinds eeuwen gebruikt, zowel verwerkt in gerechten en drankjes als wel als tafelzout.
Hieronder ziet u de artikelen die behoren tot deze Special
Agar-Agar is een vegetarisch geleermiddel, dit in tegenstelling tot gelatine dat wordt gewonnen uit dierlijk slachtafval. Agar-Agar wordt algemeen gebruikt in Azië, maar wordt nu ook steeds meer gebru…
Cardamom behoort tot één van `s werelds oudste specerijen, maar Cardamom is ook één van de duurste specerijen ter wereld. Het staat op de derde plaats na saffraan en vanille. De bijnaam voor Cardamom…
Rijst is na tarwe het meest verbouwde graangewas ter wereld. De rijstplant behoort, net als de andere granen, tot de familie van grassen en wordt alleen in subtropische gebieden verbouwd. Er bestaan o…
Als u denkt “koffie is gewoon koffie”, dan moet ik u helaas tegenspreken. Je hebt koffie en je hebt Kopi Luwak. Kopi Luwak is de allerduurste koffie ter wereld. Je betaalt zo'n slordige 850 Euro voor…
Nuoc Mam – oftewel vissaus – is voor de Vietnamese keuken wat zout is voor de westerse keuken en sojasaus voor de Chinese keuken. Nuoc Mam betekent in het Vietnamees letterlijk “water van de vis”. In…
Het kruid Basilicum (Ocimum basilicum) kennen de meeste van ons wel. Voor culinaire toepassingen wordt het blad van Basilicum vaak gebruikt, vooral in mediterrane gerechten. Dit artikel gaat niet over…
Khus of Vetiver is één van de oudste en meest populaire essentiële oliën in Zuidoost Azië. Met name in India, het land van herkomst, is Khus zeer geliefd. Khus wordt daar “The Oil of Tranquility” geno…
Zout is een onmisbaar ingrediënt in de keuken, maar niet elk soort zout is hetzelfde, daar zijn grote verschillen tussen. Kala Namak is zo’n zoutsoort dat een aparte plaats inneemt op culinair gebied.…
Gepubliceerd door Drem op 24-02-2010. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.